Avusor yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı harika bir yayla. Buraya ulaşabilmek için Ayder yaylasından geçiliyor. Ayder yaylasına kadar yol oldukça iyi. Ancak buradan sonra oldukça bozuluyor ve daralıyor. Yol boyu uçurum kenarlarından geçen yol uçaktaymış hissi veriyor. Özellikle virajlar ayrı heyecan. Tek seferde dönemeyen araçlar ileri geri bir iki manevrayla yolcuları oldukça geriyor. Tabi manzara eşsiz.
Yaylaya yaklaşınca ufak yerleşim yerleri ve dağın yamacında tek başına duran evler görülmeye başlanıyor. Birçok köyde artık yaşayan yok. Ancak hiç beklenmedik bir yerde insanlar karşınıza çıkabiliyor.
Yukarıdaki fotoğrafda Avusor yaylasını görebilirsiniz. Burada yaklaşık 40-50 hane var. Evlerin yüksekliği kar nedeniyle az tutulmuş. Yerleşim yerine ulaştığımızda yayladaki “tesis”de küçük bir mola veriyoruz. Burada küçük bir bakkal ve kafeterya var. Gece konaklama imkanı yok. Mevsim uygunsa çadır kurabilir veya ayder yaylasında konaklayarak günübirlik olarak burayı ziyarete gelebilirsiniz.
Teyze bize hemen çay yapıyor. Kendisi hem burayı hem de bitişikteki bakkalı işletiyor. Her iki yer de tamamen ahşaptan. İlginçtir burada oturmak çok rahatlatıcıydı. Sanırım betondan çok sıkılmışız.
Kafeterya bölümü de Tarkan filmlerinden hatırladığımız hanlara benziyor. Oldukça minimalist döşenmiş. Zaten 2600 metredeki bir yayla tesisinden de daha fazlasını beklememek lazım.
Burası da “Şaşgun Bakkal” Sanırım yakın zamanlarda restore edilmiş. Çekilmiş eski fotoğraflarını görmüştüm. Biraz daha farklıydı. Bu biraz yapay duruyor. Karadeniz’in naif ve muzip tabelaları prim yaptığı için artık kasıtlı olarak böyle ilginçlikler yapıyorlar sanırım.
Bu bakkal, şehir hayatına alışkın birisi için çok ilginç gelebilir. Görüldüğü üzere pek ürün çeşidi yok. Hayatta kalmanıza ancak yetecek kadar ürün yelpazesine sahip. Yaylada bir tane daha bakkal vardı ancak o kapalıydı. İçine giremedim.
Çevrede dolanırken Recep Beyle de karşılaştık.
Moladan sonra yaylanın meşhur gölünü görmek üzere yola çıktık. yayla sakini amca bizi yakaladı uzunca gölden ve yaylanın tarihinden bahsetti. Daha anlatacak çok şeyi olduğundan durun ben de sizle geleyim dedi. Geldi de. Biz dilimiz dışarıda yürürken O yaşına rağmen elleri arkasında göle kadar geldi.
Bu da köyün hemen yukarısında bulunan Mini bir hidroelektrik santrali. Köy elektriğini buradan karşılıyor. Karadeniz’in bir çok köyü ve yaylasında bu yapılardan görebilirsiniz.
Göl, yaylaya yürüyerek yaklaşık 45 dakika mesafede. Rahat ve keyifli bir parkur.
Amca yolda yine yakaladı bizi. Yine bölgenin tarihinden bahsetti. Şaşırtıcı derecede bilgisi var. Rize’nin şimdiki ilçesi Pazar’ın önceden ismi Atina’ymış. Amca anlatırken pek gerçekçi gelmemişti. Ancak eve gidince hemen google’a sorduk. Geçekten de 1928 yılına kadar bu ilçenin adı Atina’ymış.
Yol boyu manzara yine çok güzel. Bu görünen dağın ismi kemerli kaçkar. Gölün ismi kafanızı karıştırabilir kaynaklarda Avusor gölü, Büyük göl ve Kemerli göl olarak geçebiliyor. Ben haritada büyük göl adıyla bulabildim.
Bölgede düzenlenen gezilerin hemen hemen hepsinde mutlaka tulum oluyor ve bulunan her düzlükte horon oynanıyor. Başlarda şaşırmıştım ama neredeyse tulumsuz gezi yok gibiydi. Üsteki fotoğrafta arkada görülen dağlar kemerli kaçkar dağları. Avusor gölü bu dağların hemen dibinde bulunuyor.
Gezi için ÇAYDOSK’ a teşekkürler. Bölgeyi ziyarete gelirseniz, her haftasonu bölgedeki birçok doğa derneği ve topluluğu tarafından çeşitli geziler düzenleniyor. Bir tanesine katılmayı ihmal etmeyin.
A: Çamlıhemşin
B: Avusor Gölü (Büyük Göl)